Hrvatska zbilja: za posvojenje djeteta parovi čekaju do tri godine13.07.2009 | piše: Preuzeto iz Jutarnjeg lista

ZAGREB - Marija je došla u dječji dom kad je imala tri dana. Majka ju je rodila i ostavila u domu. Nije je nikada posjetila niti pitala kako je njezina djevojčica. U prvih godinu dana nekoliko je puta nazvao djevojčičin biološki otac, međutim i on je prestao zvati.
Dom je o svemu redovito obavještavao Centar za socijalnu skrb i upozoravao da je nužno pokrenuti sudski postupak oduzimanja roditeljske skrbi, što je osnovni preduvjet da dijete bude posvojeno, jer je za dijete poguban dugotrajan boravak u domu.

Apsurd

Marija nikad nije vidjela biološke roditelje, a u domu je provela 6 godina Marija je imala dvije i pol godine kad je postupak konačno pokrenut, a jedan sud s juga Dalmacije rješavao ga je još tri i pol godine! Dijete, koje svoje biološke roditelje nikada nije vidjelo, provelo je u domu punih šest godina prije nego što je bilo spremno za posvojenje.
- Na ovom sudu ovakve postupke rješava samo jedan sudac. Njemu je svejedno radi li se o papiru ili djetetu - objasnili su domskoj odgajateljici u jednom od telefonskih poziva sudu kojim je pokušavala ubrzati postupak.

Nedugo nakon 6. rođendana Marija je posvojena

Klasična je to hrvatska priča o posvojenju, sporosti centara za socijalnu skrb i sudova, koji drže u rukama sudbinu tisuće zlostavljane, zanemarene i napuštene djece. Jer, kad bi se sva djeca smještena u domove za djecu bez roditeljske skrbi ili udomiteljske obitelji danas posvojila, još bi oko 1000 zainteresiranih posvojitelja ostalo na listi čekanja.

Nisu ‘papirnato čisti’

Međutim, od 2871 djeteta, koliko ih je, prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, na kraju 2008. godine živjelo u domu ili udomiteljskoj obitelji, tek njih 244 ili manje od 8,5 posto ima uvjete za posvojenje, a prošle ih je godine posvojeno tek 132!
Istovremeno, na listi čekanja centara za socijalnu skrb, kojima parovi zainteresirani za posvojenje djeteta predaju molbe, je 3886 potencijalnih posvojitelja s obavljenom cjelokupnom procedurom i pozitivnim mišljenjem centra, od čega njih 1629 čeka više od tri godine. Drugim riječima, čak 16 parova bez djece kandidira za svako posvojivo dijete.
Problem je u tome što većina djece u domovima nije “papirnato čista”, odnosno njihovim roditeljima nije oduzeta roditeljska skrb. Zakon kaže da ako roditelji najdulje tri mjeseca ne pitaju za svoje dijete, centar za socijalnu skrb treba automatski pokrenuti pred sudom postupak oduzimanja roditeljske skrbi.
No, takvi postupci traju godinama, a neki roditelji koriste zakonsku odredbu i nazovu jednom u tri mjeseca, da ispune formu.

U dom ulazi dvostruko više djece nego što ih ode

Tijekom 2008. godine posvojeno je 132 djece u Hrvatskoj, ali 17 njih posvojili su očusi ili maćehe, tako da je tek 115 djece posvojeno na klasičan način. Dvije trećine posvojene djece mlađe je od pet godina.
Godinu dana ranije posvojeno je tek 120 djece, od čega 18 po očuhu ili maćehi.

Hrvatski zakoni posvojenje dopuštaju i izvanbračnim partnerima ili samcima. Tako je tijekom 2008. godine dijete posvojilo osam samaca, odnosno samica, jer su sve bile žene. Prema dostupnim informacijama, otkako se vode statistike, niti jedan muškarac
bez partnerice nije posvojio dijete.
Kako objašnjavaju stručnjaci, bračni parovi u startu imaju prednost pred samcima, no samačka posvojenja odobravaju se u slučajevima kad dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi već prije samog posvojenja postigne posebnu emocionalnu vezu s određenom osobom.
Radi se najčešće o stručnim osobama - liječnicama, medicinskim sestrama, logopedicama, fizijatricama, psihologinjama - koje kroz svoj rad dođu u kontakt s domskim djetetom i između njih se, kažu, rodi ljubav.
Prvo se počinju družiti, nerijetko nakon toga žene zatraže da djetetu budu udomiteljice, a na kraju ga, kad je dijete “papirnato” čisto, i posvoje.
Zanimljivo je da same žene nerijetko posvoje dijete s posebnim potrebama.

Što mislite o ovoj temi?

Nema komentara

Ako želite komentirati članak prijavite se ili postanite novi korisnik.Prethodne vijesti


poslovi
1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-32 >

Zdravko, 35 god, krovopkrivač

živi u Velikoj Gorici, PKV, iskustvo na poslovima selidbi i građevine, govori španjolski i engleski... › Opširnije

Marinko, 51 god, cncoperater-tokar-žaštitar-kučni majstor

živi u Kninu, KV, iskustvo u obavljanju raznih poslova, poznavanje rada na računalu, vozačka dozvola B kategorije › Opširnije

Eduard, 55 god, grafički ing. slikar,muzičar

živi u Zagrebu, VŠS, poznavanje rada na računalu, vozačka dozvola A kategorije › Opširnije

Ivan, 41 god, medicinski maser

živi u Zadaru, KV, poznavanje rada na računalu, vozačka dozvola B kategorije › Opširnije

Andrea, 32 god, ekonomist

živi u Zagrebu, VŠS, poznavanje rada na računalu, vozačka dozvola B kategorije › Opširnije
1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-32 >
Web stranicu prilika.hr posjećujem kao:

 Rezultati | Prošle anketeContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

.